Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Čakre su energijski centri u našemu tijelu koji su odgovorni za ravnotežu energija. Važno je da su redovno njegovane, jer upravo time dajemo odlučan korak zadovoljnoj budućnosti. S vremenom se na čakrama pojave blokade koji mogu prouzrokovati različite poteškoće na našemu putu ako ih ne očistimo. Sedam čakri podijeljeno je po vertikali od zdjeličnog dna, pa sve do 10 cm iznad glave.

cakre

PRVA ČAKRA (KORIJENSKA ČAKRA)

Prva čakra je kao temelj kuće. Sve dok je temelj zdrav, kuća je čvrsta, stabilna, sigurna… Povezana je s početkom kralježnice, zdjeličnim dnom i prva tri kralješka te je odgovorna za osjećaj sigurnosti i opstankom pojedinca. Ako je na toj čakri blokada, mogu se pojaviti različite poteškoće koje se mogu manifestirati kao tjeskobne smetnje, strahovi ili pak noćne more. Fizički, prva je čakra povezana s problemima u debelom crijevu, mjehuru, donjem dijelu leđa i nogama. Česti psihološki simptomi neuravnotežene korijenske čakre jesu: osamljenost, nesigurnost, osjećaj neutemeljenosti, nepovjerenje, nemar, neodlučnost, depresivnost, tjeskoba, ovisnost, fobije, opsjednutost. Česti fizički simptomi neuravnotežene korijenske čakre su: bol u donjem dijelu leđa, išijas, ispucale vene, konstipacija, proljev, problemi s rektalno/analnim bolovima, impotencija, zadržavanje vode i problemi s preponama, kukovima, nogama, koljenima, gležnjevima i stopalima.

DRUGA ČAKRA (SAKRALNA ČAKRA)

Druga čakra nalazi se iznad simfize i ispod pupka. Povezana je sa spolnim i kreativnim energijama. Ako je druga čakra zdrava i u harmoniji, osjećate se odlično. Ljubazni ste, strasni i ispunjeni, istovremeno ostavljate dojam dobrog osjećaja, bogatstva, užitka i veselja. Česti psihološki problemi neuravnotežene sakralne čakre su: poremećaj jedenja, ovisnost, nisko samopouzdanje, pitanja ovisnosti, nizak libido i neuravnoteženi osjećaji. Česti fizički simptomi neuravnotežene sakralne čakre: problemi s bubrezima i infekcije mokraćnog sustava, kronične bolesti u donjem dijelu leđa, spolne smetnje, neplodnost, ginekološki problemi, nefunkcionalni menstrualni ciklus i problemi s crijevima, slezenom i žuči.

TREĆA ČAKRA (SOLARNI PLEKSUS)

Treća čakra nalazi se između pupka i prsnoga koša. Povezana je s metabolizmom, probavom i želudcem. Ako je čakra uštimana, tad je izvor individualne moći. Ako nije, možemo biti izgubljeni, sumnjajući u svoju vrijednost što može rezultirati depresijom. Česti psihološki problemi neuravnotežene čakre solarnoga pleksusa: slabo pamćenje i manjak koncentracije, čest strah, osjećaj necentriranosti, ovisnost o slatkome, nesanica i poremećaj jedenja. Česti fizički simptomi neuravnotežene čakre solarnoga pleksusa su: probavni i crijevni poremećaji, alergije na hranu, poremećaju jedenja, slab metabolizam, dijabetes, debljina, ekcemi, akne i druga stanja kože koja su povezana sa stresom.

ČETVRTA ČAKRA (SRČANA ČAKRA)

Četvrta čakra je centralna i nalazi se točno u sredini prsa. Upravo se ovdje susreću fizičko i duhovno. Povezana je sa srcem, timusom (bitan za endokrini i limfni sustav), plućima i prsima. Kako joj samo ime kaže, ta je čakra povezana s ljubavlju. Česti psihološki simptomi neuravnotežene srčane čakre: apatičnost, besramnost, nepopustljivost, beznadnost, nepovjerenje, nepredanost i rezerviranost. Česti fizički simptomi neuravnotežene srčane čakre su: upala pluća, astma, problemi s dojkama, problemi s dišnim sustavom, bolovi u gornjem dijelu leđa, bolovi u ramenima i nadlakticama te prerano starenje.

PETA ČAKRA (GRLENA ČAKRA)

Peta čakra nalazi se u području grla i vlada komunikacijom. Možete li bez poteškoća verbalizirati svoje osjećaje, priče, istinu? Odlično, vaša čakra je uravnotežena! Ako imate poteškoća u komuniciranju sa sobom ili s drugima na voljen način, vrijeme je za čišćenje blokada na grlenoj čakri. Česti psihološki simptomi neuravnotežene grlene čakre: živčanost, tjeskoba, strah, poremećaj manjka pozornosti, loše sposobnosti upravljanja, osjećaj izoliranosti. Česti fizički simptomi neuravnotežene grlene čakre: problemi s područjem nosa, nadraženi sinusi, upala grla, bol u čeljusti, gubitak glasa, poteškoće sa štitnjačom, problemi sa zubima i desnima te tegobe jednjaka.

ŠESTA ČAKRA (TREĆE OKO)

Šesta čakra je točka koja se nalazi između vaših obrva. Povezana je s hipofizom, očima, glavom, donjim dijelom mozga i s trećim okom. Treće oko je poput mosta između vaše unutrašnjosti i vanjskim svijetom. Također, ovdje jača vaša intuicija što vam omogućuje da vidite jasniju sliku trenutne situacije. Česti psihološki simptomi neuravnoteženog trećeg oka: glavobolje i migrene, noćne more, napadi, neurološke smetnje, poremećaj osobnosti i neuroze, poteškoće s učenjem i halucinacije. Česti fizički simptomi neuravnotežene čakre trećeg oka: problemi s očima, ušima i sa sluhom, leđima i poteškoće s tjemenom/kosom.

SEDMA ČAKRA (KRUNSKA ČAKRA)

Sedma čakra nalazi se na kruni glave i središte je prosvjetljenja i naše duhovne povezanosti sa svojim višim ja i, u konačnici, s božanskim. Kad su sve čakre usklađene, osjećamo čistu svijest jedinstvenosti i ekspanziju svemira koji je u nama samima. Česti psihološki simptomi neuravnotežene krunske čakre: depresija, zbunjenost, gubitak vjere, isključenost duše, demencija, epilepsija, shizofrenija. Česti fizički simptomi neuravnotežene krunske čakre: osjetljivost na svjetlost, glavobolja, demencija, autoimune bolesti, neurološki poremećaji (krunska čakra utječe na zdravlje našega mozga, a samim time i na naše duševno, fizičko i duhovno zdravlje).